Imaginacije prostora : centri i periferije - metropole i provincije u književnostima i kulturama Srednje Europe / uredili Dubravka Oraić Tolić i Erno Kulcsar Szabo
Ostali autori Oraić Tolić, Dubravka [urednica]
Kulcsar-Szabo, Erno [urednik]
Nakladnik Zagreb : Disput, 2013
Materijalni opis 244 str. : ilustr. ; 24 cm
Nakladnički niz Biblioteka Četvrti zid ; knj. 56
Napomena Bibliografija uz svaki rad.
Zusammenfassungen ; Summaries.
Kazalo.
Predmetna odrednica Gstrein, Norbert, 1961- (romani)
Handke, Peter, 1942- (Die Kuckucke von Velika Hoča)
Vrkljan, Irena, 1930- (djela)
Doderer, Heimito von, 1896-1966 (Slunjski vodopadi)
Tolnai, Otto, 1940- (djela)
Marai, Sandor, 1900-1989 (A Garrenek muve)
Krleža, Miroslav, 1893-1981 (djela)
Matoš, Antun Gustav, 1873-1914 (djela)
gradovi - Europa, Srednja - kulturno-povijesni identitet - zbornici
književni prostor
prostorni identitet
metropole
provincija
Zagrebačka škola crtanog filma
mađarska književnost - Vojvodina - 20.st.
europska poezija - 20.st.
mađarski roman - 19.st.
periferija
Zagreb - kulturno-povijesni identitet
Moskva - književne teme i motivi
Budimpešta - fotografske teme i motivi
Klasifikacijska oznaka 82.091 Komparativna književnost
801.73 Hermeneutika. Kritika teksta, interpretacija, objašnjenje. Pregled teksta. Tumačenje
316.722 Kulture raznih društava. Civilizacija
Anotacija Zbornik okuplja 19 znanstvenih radova s istoimenog međunarodnog skupa održanog u Lovranu 2010. godine, gdje je kao tema rasprave odabrana paradigma prostora. Autori priloga razlikuju vrste prostora kao stvarne (zemljopisne) prostore, geopolitičke (prostore država), te simboličke i fiktivne prostore (prostor u književnosti i književni prostor). Tekstovi su raspoređeni u tri međusobno povezane cjeline. Prvu čine tri općeteorijska priloga, tekstovi druge cjeline obrađuju različite aspekte prostora u modernoj umjetnosti i kulturi od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, a treća cjelina okuplja analize različitih prostornih aspekata u srednjoeuropskim književnostima (hrvatskoj, mađarskoj, njemačkoj i austrijskoj) i kulturama od 1960-ih do danas.
Jezik hrvatski
Standardni broj ISBN 978-953-260-180-0
Građa Knjigaknjiga

IMAGINACIJE prostora : centri i periferije - metropole i provincije u književnostima i kulturama Srednje Europe / uredili Dubravka Oraić Tolić i Erno Kulcsar Szabo. - Zagreb : Disput, 2013. - 244 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 56)
Bibliografija uz svaki rad. - Zusammenfassungen ; Summaries. - Kazalo.
ISBN 978-953-260-180-0


Katalog
  • Katalog Knjižnica grada Zagreba
  • Upute
  • Kontakti
  • Pitanja i prijedlozi
Knjižnice
  • Knjižnice na karti
  • Zbirke
  • Digitalizirana zagrebačka baština
  • Hrvatski centar za dječju knjigu
  • Zbirka Zagrabiensia
  • Zbirka Rara
  • Zbirka BDI
Usluge
  • Radno vrijeme
  • Rezervacija
  • Međuknjižnična posudba
  • Postaje bibliobusa
  • Moja iskaznica | Za članove
Izbor kataloga zbirki
  • Skupni katalog KGZ-a
  • Katalog za djecu i mladež
  • Skupni katalog sustava Zaki
Online baze
  • EBSCO
  • IUS-INFO
  • Naxos Music Library
  • Naxos Music Library Jazz
  • Naxos Music Library World
  • Središnji katalog službenih dokumenata RH
Knjige
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2019. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.