Tehnosfera / Žarko Paić
Autor Paić, Žarko
Nakladnik Zagreb : Sandorf : Mizantrop , 2018
Materijalni opis __ sv. ; 23 cm
Nakladnički niz Biblioteka Sandorf & Mizantrop
Klasifikacijska oznaka 141.319.8 Filozofska antropologija
Sadrži
1 : Žrtvovanje i dosada : životinja-čovjek-stroj.

Godina izdavanja2018
Materijalni opis477 str.
NapomenaBilješka o autoru: str. 475.
Bibliografija: str. 476-477.
Predmetna odrednicačovjek : tehnika
kibernetika - filozofsko gledište
transhumanizam
život - bioetičko gledište
umjetna inteligencija - filozofsko gledište
Klasifikacijska oznaka141.3 Posebni i mješoviti oblici filozofskih sustava i gledišta
AnotacijaU kontekstu temeljne, tehnologijom potpomognute transformacije ne samo ljudskog života nego i informacijske strukture bitka uopće autor u petoknjižju "Tehnosfera" poduzima gotovo sveobuhvatno ispitivanje duha (i stroja) vremena. Objedinjujući uvide različitih disciplina, od fenomenologije, poststrukturalizma i vizualne semiotike do filozofije medija stvara sveobuhvatnu ontologiju digitalnoga doba. U prvom svesku bavi se pitanjima kao što su: stvaranje bez plana, biologija kao filozofija, autopoietičko načelo života, duša u doba tehno-bestijarija (posthumanizam i životinja), Heidegger i pitanje o životinji, svijet od ethosa do biosa, kraj "povijesti seksualnosti" i strojevi intuicije.
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 9789533510309
2 : "Crna kutija" metafizike : kibernetika i apsolutno vrijeme stroja.

Godina izdavanja2018
Materijalni opis465 str.
Nakladnički nizBiblioteka Sandorf & Mizantrop
NapomenaBilješka o autoru: str. 463.
Bibliografija: str. 464-465.
Predmetna odrednicaWiener, Norbert, 1894-1964
Bateson, Gregory, 1904-1980
Whitehead, Alfred North, 1861-1947
Heidegger, Martin, 1889-1976 (djela)
Wittgenstein, Ludwig, 1889-1951 (Filozofijska istraživanja)
vrijeme - filozofsko gledište
kibernetika - filozofsko gledište
znanost - filozofsko gledište
transhumanizam
jezik - filozofsko gledište
digitalna komunikacija - filozofsko gledište
čovjek : tehnika
kontingencija - filozofsko gledište
Klasifikacijska oznaka141.3 Posebni i mješoviti oblici filozofskih sustava i gledišta
AnotacijaU drugome svesku petoknjižja "Tehnosfera" autor se bavi obuhvatnim promišljanjem filozofije znanosti i kibernetike s obzirom na dostignuća posthumanizma i transhumanizma, referirajući se na gotovo sve mislioce bitne za to područje. Riječ je o vremenu kao iluziji, kontroli kao komunikaciji, entropiji, informaciji (praznome mjestu "Velikoga Trećega"), obratu u pojmu uzroka, kvantnoj fizici, čovjeku u svemiru i kraju antropologije, jeziku kao tehnosferi, kibernetici i nihilizmu, teoriji složenosti, emergenciji i kaosu, Simondonu kao misliocu tehnogeneze, životu nakon antropocena, Stiegleru i tehničkoj konstrukciji svijesti, kontingenciji i događaju, filozofijskoj kozmologiji Alfreda Whiteheada. Knjiga završava s tematiziranjem radikalnog kibernetičkoga obrata: stvar mišljenja postaje mišljenje stvari kao autonomnog objekta.
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 978-953-351-031-6
3 : Platforme od struna : estetika i suvremena umjetnost.

Godina izdavanja2019
Materijalni opis471 str.
NapomenaBilješka o autoru: str. 471.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Predmetna odrednicaOrtega y Gasset, Jose, 1883-1955 (o umjetnosti)
Gehlen, Arnold, 1904-1976 (filozofijska antropologija)
Adorno, Theodor Wiesengrund, 1903-1969 (estetika)
Klee, Paul, 1879-1940 (Angelus novus)
Picasso, Pablo, 1881-1973 (La Crucifixión)
Knifer, Julije, 1924-2004 (Meandri)
suvremena umjetnost - estetika
suvremena umjetnost - filozofsko gledište
tehnologija : suvremena umjetnost
konceptualna umjetnost - studije
dadaizam <likovne umjetnosti>
avangarda - filozofsko gledište
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 9789538207020
4 : Sklop i petlja : što je ostalo od arhitekture?.

Godina izdavanja2019
Materijalni opis337 str.
NapomenaBilješka o autoru: str. 337.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Predmetna odrednicaHeidegger, Martin, 1889-1976 (prostor)
Derrida, Jacques, 1930-2004 (o arhitekturi)
Deleuze, Gilles, 1925-1995 (djela)
arhitektura : tehnologija
prostor - filozofsko gledište
virtualna stvarnost - filozofsko gledište
arhitektura - filozofsko gledište
arhitektura grada - filozofsko gledište
postmoderna <arhitektura>
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 9789538207037
5 : Dizajn kao mišljenje : autonomni objekti i njihove preobrazbe.

Godina izdavanja2019
Materijalni opis335 str.
NapomenaBilješka o autoru: str. 335.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Predmetna odrednicaMerleau-Ponty, Maurice, 1908-1961 (fenomenologija tjelesnosti)
Nancy, Jean-Luc, 1940- (djela)
James, William, 1842-1910 (Pragmatizam)
Dewey, John, 1859-1952 (filozofija)
Flusser, Vilem, 1920- (o dizajnu)
Latour, Bruno, 1947- (o dizajnu)
dizajn - filozofsko gledište
estetika - postmoderna
umjetnost - filozofsko gledište
virtualna stvarnost - filozofsko gledište
dizajn - teorije
tijelo - filozofsko gledište
moda - filozofsko gledište
umjetnost : tehnologija
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 9789538207044
Jezik hrvatski
Građa Knjigaknjiga
Svi primjerci

PAIĆ, Žarko
Tehnosfera / Žarko Paić. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2018. - __ sv. ; 23 cm. - (Biblioteka Sandorf & Mizantrop)


1 : Žrtvovanje i dosada : životinja-čovjek-stroj. - 2018. - 477 str.
Bilješka o autoru: str. 475. - Bibliografija: str. 476-477.
ISBN 9789533510309



CRNA kutija metafizike

2 : "Crna kutija" metafizike : kibernetika i apsolutno vrijeme stroja. - 2018. - 465 str.. - (Biblioteka Sandorf & Mizantrop)
Bilješka o autoru: str. 463. - Bibliografija: str. 464-465.
ISBN 978-953-351-031-6



3 : Platforme od struna : estetika i suvremena umjetnost. - 2019. - 471 str.
Bilješka o autoru: str. 471. - Bibliografske bilješke uz tekst.
ISBN 9789538207020



4 : Sklop i petlja : što je ostalo od arhitekture?. - 2019. - 337 str.
Bilješka o autoru: str. 337. - Bibliografske bilješke uz tekst.
ISBN 9789538207037



5 : Dizajn kao mišljenje : autonomni objekti i njihove preobrazbe. - 2019. - 335 str.
Bilješka o autoru: str. 335. - Bibliografske bilješke uz tekst.
ISBN 9789538207044


Katalog
  • Katalog Knjižnica grada Zagreba
  • Upute
  • Kontakti
  • Pitanja i prijedlozi
Knjižnice
  • Knjižnice na karti
  • Zbirke
  • Digitalizirana zagrebačka baština
  • Hrvatski centar za dječju knjigu
  • Zbirka Zagrabiensia
  • Zbirka Rara
  • Zbirka BDI
Usluge
  • Radno vrijeme
  • Rezervacija
  • Međuknjižnična posudba
  • Postaje bibliobusa
  • Moja iskaznica | Za članove
Izbor kataloga zbirki
  • Skupni katalog KGZ-a
  • Katalog za djecu i mladež
  • Skupni katalog sustava Zaki
Online baze
  • EBSCO
  • IUS-INFO
  • Naxos Music Library
  • Naxos Music Library Jazz
  • Naxos Music Library World
  • Središnji katalog službenih dokumenata RH
Knjige
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2019. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.
Impresum | Politika privatnosti